Upis u toku!

U znanju je moć kad zatreba pomoć

21.01.2021.

Prateći smernice Diznijevih junaka učenici OŠ „Crnjanski“ prepoznali su značaj poznavanja mera prve pomoći. Uvidevši da je reč o veštini koja ima esencijalnu vrednost u trenutku nalaženja na mestu nezgode, učenici su se vrlo temeljno pripremali kako bi ovladali različitim tehnikama kojima mogu pomoći kako sebi, tako i drugima.

Posebna pažnja posvećena je upoznavanju sadržaja torbice "koja život znači" uz imenovanje standardnih i improvozovanih sredstava i objašnjavanje pravilnog načina korišćenja istih. Kroz niz praktičnih aktivnosti učenici su uz mentorski nadzor detaljno simulirali postupak pružanja mera prve pomoći počevši od prilaženja povređenoj osobi uz preduzimanje mera za obezbeđivanje sopstvene bezbednosti. Sistematično su pristupili obavljanju prvog pregleda radi utvrđivanja stanja svesti i procene disanja povređenog i identifikovali neizostavne elemente komunikacije prilikom pozivanja službe hitne pomoći.

Na improvizovanim modelima demonstrirali su postupak kardio-pulmonalne reanimacije i proces postavljanja osobe bez svesti u bočni koma položaj. Značajan izazov predstavljalo je zaustavljanje krvarenja posredstvom kompresivnog zavoja i previjanje različitih vrsta rana, kao i imobilizacija nadlaktice primenom trougle marame.

Foto galerija


Pratite nas!

Kontakt podaci

ulica Čočetova 3M
Jagodina,
Republika Srbija

Telefon: 062/798 799
Email: info@crnjanski.rs
Website: www.crnjanski.rs

Lokacija